De voorbereiding op de Omgevingswet is in volle gang. We werken aan een strategie dat de omslag voorbereid van de huidige bestemmingsplannen naar het Zaans omgevingsplan.
In januari 2020 heeft Zaanstad het Schone Lucht Akkoord ondertekend. In de eerste helft van het jaar zal hier een Zaans uitvoeringsprogramma voor worden opgesteld. Het Actieplan Omgevingslawaai is vastgesteld en wordt uitgevoerd. Eind 2020/begin 2021 wordt het Zaans Geurbeleid geëvalueerd. Bij het project Zaanslood (bodemonderzoek en -sanering bij particuliere woningen met tuinen) zijn inmiddels meer dan 3.000 tuinen onderzocht, waarvan 200 voor sanering in aanmerking komen.
Enkele belangrijke resultaten voor gebiedsontwikkeling van het afgelopen half jaar zijn:
- Besluit over de uitgangspunten voor Hofwijk Noord fase 1 en toekenning van de subsidie van de Provincie Noord Holland;
- Start van de ontwikkeling van de ruim 600 nieuwe woningen bij Meneba en bouw van 180 woningen van het Zaans Pijl (Brokking).
- Zienswijze van de raad over de vergunbaarheid van het initiatief van Tony Chocolonely.
- Opening van Broedplaats de Hoop op de Achtersluispolder
- Aanvraag eerste woonvergunning op het Hembrugterrein.
- Oplevering van de Spooroverbouwing, een van de kwaliteitsdragers van het masterplan Inverdan en realisatie van de fietsenstalling aan het stationsplein en een deel van de ‘langzaamverkeersverbinding’ (de Slinger).
Voor de MAAK-gebieden Centrum, Midden en Zuid worden de Strategienota’s voor de zomer ambtelijk afgerond en zal MAAK.Midden met Kogerveld op inhoud in het college ter besluitvorming worden voorgelegd.
Zaanstad heeft op 30 januari 2020 de Erfgoedstrategie vastgesteld. De waarden van vooroorlogse wijken zijn geïnventariseerd en er wordt gekeken hoe deze via ruimtelijke instrumenten kunnen worden geborgd. Komende tijd worden ook de waarden van wederopbouwwijken in kaart gebracht.
Met betrekking tot monumenten met een sleutelpositie in de wijk wordt een inventarisatie gemaakt van projecten die kunnen worden voorgedragen bij de Erfgoeddeal.
Zaanstad is voor de kerkenvisie in gesprek met partijen om inzicht te krijgen in de verschillende fysieke, economische en sociaal-maatschappelijke belangen en waarden. De visie zal in het derde kwartaal van 2020 ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd.
Recent is door Zaanstad BKZ 2.0 vastgesteld die zorgt voor betere toegang van starters op de woning koopmarkt. Er wordt onderhandeld met marktpartijen over de opname hiervan in bouwprojecten.
Er wordt onverminderd ingezet op voortgang in de bouwproductie, hetgeen alleen kan in samenhang met onze omliggende N2000 gebieden. De stikstofcrisis heeft effect op de bouwproductie en het is nog onduidelijk welk (economisch) effect de coronacrisis zal hebben. Er is een dreiging van verder stijgende bouwkosten door oplopende personeelstekorten en toeleveringsproblemen. Het starten van de bouw van 850 woningen komt hierdoor onder druk te staan.
Zaanstad is voornemens om voor 1 juli een aanvraag in te dienen voor middelen uit de Rijksinzet voor de Bouwimpuls. Deze middelen zijn erop gericht om de bouwproductie te bevorderen.
Er zijn drie locaties in beeld gebracht voor tijdelijke huisvesting. Er zijn wel voorinvesteringen van de gemeente nodig om 1 van deze locaties verder te brengen.
Het nieuwe systeem van woonruimteverdeling wordt dit jaar voorgelegd ter besluitvorming. De opgave voor wonen en zorg is zorgvuldig in beeld gebracht en uitgewerkt met een programma van eisen voor doelgroepen als jongeren, senioren en kwetsbare groepen.
Begin maart is een verbeterde samenwerkingsovereenkomst met het Landelijk Fonds Duurzaam Funderingsherstel 2.0 door het college ondertekend. Hiermee kan Zaanstad meer eigenaren helpen bij funderingsherstel. Het is de verwachting dat de raad voor de zomer definitief besluit over de vaststellingsovereenkomst tussen Parteon en de gemeente en de fasegewijze aanpak voor het realiseren van sloop/nieuwbouw of renovatie (funderingsherstel) en de sanering van de Zeeheldenbuurt in Wormerveer. Na de zomer kan dan gestart worden met de uitvoering.
De stappensubsidie voor particuliere woningeigenaren om duurzaamheidsmaatregelen voor de woning te nemen is een groot succes. Het beschikbare budget van € 0,16 miljoen voor 2020 is inmiddels uitgeput.