In de afgelopen drie jaar is het aantal banen in Zaanstad met 3.400 gegroeid. Zaanstad is hiermee een van de best presterende gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam. De strategie bedrijventerreinen zal in het tweede kwartaal van 2020 worden vastgesteld. De uitgifte van bedrijventerrein verloopt zo voorspoedig dat Zaanstad rond 2027 al haar terrein heeft uitgegeven. Dit is een zorgpunt. Het zet lopende transformaties op slot en geeft geen of slechts beperkte groei voor bedrijvigheid. Regionaal zoekt Zaanstad met partners naar oplossingen om de balans tussen wonen en werken te behouden.
De samenwerking met de grote industrieën in de Industrieagenda groeit van een intentieovereenkomst in 2019 naar een samenwerkingsovereenkomst in 2020. In mei 2020 start Zaanstad met een online programma voor de ondersteuning van startende ondernemers.
De raad heeft ingestemd met het gefaseerd en voorwaardelijk uitstel van de Vermakelijkhedenretributie (VMR) op de Zaanse Schans. De reden is dat de erfgoedpartijen op de Schans werken aan een toegangskaart als alternatief voor de VMR. De VMR wordt in stappen uitgesteld, mits de partijen op de Zaanse Schans voldoende voortgang boeken in de ontwikkeling van hun alternatief. Inmiddels geldt uitstel tot 1 juli 2020. Het college wil de Ontwikkelstrategie Zaanse Schans dit voorjaar ter besluitvorming voorleggen aan de raad.
Stichting de Zaanse Schans heeft begin 2020 ingestemd met een advies over haar bestuursmodel. De gemeente heeft vragen gesteld over de (uit)werking van dit model. De stichting werkt aan beantwoording hiervan. Verder wordt gewerkt aan een druktebeheersingsplan.
In de afgelopen vijf jaar hebben we gemiddeld 15.000 ton CO2 per jaar bespaard. In dit tempo is Zaanstad over 60 jaar klimaatneutraal. Om de stevige ambities van Zaanstad te realiseren (Zaanstad klimaatneutraal in 2030-2040 en circulair in 2050), is versnelling nodig op alle facetten van duurzaamheid (circulaire economie, energietransitie en klimaatadaptatie). Ook is meer inzet nodig om inwoners te activeren. In maart j.l. is het Klimaatakkoord 1.0 naar de raad gestuurd. Door de uitbraak van het coronavirus en het uitstel van gesprekken met inwoners, bedrijven en industrie, is het Klimaatakkoord 2.0 vertraagd. De benodigde versnelling is hierdoor verder onder druk komen te staan.
De inwerkingtreding Veranderopgave Inburgering is uitgesteld naar 1 juli 2021. Binnen het lobby netwerk van de G40 en de VNG wordt aandacht gevraagd voor de voortdurende onzekerheid over de financiële middelen die vanuit het Rijk beschikbaar worden gesteld voor deze nieuwe wettelijke taak.
Voordat de coronacrisis begon zagen we in 2020 een positieve ontwikkeling van het uitkeringsbestand. Dit kwam door het gunstige economische klimaat en de intensieve aanpak voor mensen die langdurig een bijstandsuitkering ontvangen. Met de Taskforce Werk of Meedoen verwachten we dit jaar met 750 mensen in gesprek te gaan over de rechtmatigheid en doelmatigheid van de uitkering. De ketenpartners begeleiden de mensen daarna. Werkom organiseert meer leerwerktrajecten in kanssectoren om mensen voor te bereiden op een betaalde baan (naar vermogen). De wijkteams hebben verschillende trajecten opgezet om mensen te helpen mee te doen als zij nog niet kunnen werken.
Ontwikkeling van de uitstroom van de Wsw en de landelijke evaluatie van de Participatiewet vragen om aanpassing van beleid. Dit wordt door Zaanstad, Purmerend en Werkom samen voorbereid.
Samen met verschillende partners en samenwerkingsorganisaties voeren we de Armoede Agenda uit. De uitbreiding van Get a Grip 2 en het project Vroegsignalering worden voorbereid. Dit jaar verwachten we het onderzoek naar de Stadspas af te ronden en worden initiatieven gestart voor kinderen in armoede en werkende armen.